هر جا در نزدیکی منظره، شئ، حیوان یا بنایی زیبا یا در کنار دوست یا شخصیتی مهم هستیم، دوربین را به سمت خود گرفته و «یک، دو، سه…»، کلیک! خیلی ساده است. اما همین کار «ساده» تاکنون افراد زیادی را به کشتن داده است.
هر جا در نزدیکی منظره، شئ، حیوان یا بنایی زیبا یا در کنار دوست یا شخصیتی مهم هستیم، دوربین را به سمت خود گرفته و «یک، دو، سه…»، کلیک! خیلی ساده است. اما همین کار «ساده» تاکنون افراد زیادی را به کشتن داده است.
بر اساس مطالعهای که نتایج آن به تازگی در نشریه آمریکایی «پزشکی خانواده و درمانهای اولیه» منتشر شده، تاکنون دهها تن از دوستداران شبکههای اجتماعی در حین گرفتن عکس سلفی و گذاشتن آن روی اینستاگرام جان خود را از دست دادهاند.
بر اساس این تحقیق، از سال ۲۰۱۱ که برای نخستین بار «سلفی» به عنوان عامل مرگ یک انسان ثبت شده تا سال ۲۰۱۷ میلادی، ۲۵۹ نفر در سرتاسر جهان بر اثر حوادث ناشی از سلفی گرفتن جان خود را از دست داده اند. دکتر آگام بنسال که این مطالعه را انجام داده، این نوع مرگ را «خودسلفیکشی» (Selficide) نامیده است.
با احتساب افرادی که بر اثر چنین حوادثی مردهاند اما عامل رسمی مرگ آنها به طور مشخص «سلفی» قید نشده یا کسی از آن باخبر نیست، این آمار دقیق نیست. به گفته بنسال، به دلیل آن که سلفی گرفتن هنوز به طور رسمی و حقوقی به عنوان عامل مرگ و میر به رسمیت شناخته نشده، این آمار قطعا بسیار بیشتر از مقدار اعلام شده است و نتایج به دست آمده در این تحقیق، به تعبیر این دانشمند، تنها مانند «نوک کوه یخ» است که از آب بیرون زده و تمامی آن دیده نمیشود.
با رواج بیش از حد سلفی، این پدیده روز به روز هم خطرناکتر شده و شمار افرادی که به این طریق میمیرند، به طور تصاعدی در جهان بیشتر میشود. بر اساس مطالعه این نشریه آمریکایی، از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ تنها ۵ مورد «خودسلفیکشی» ثبت شده، اما با رواج شبکههای اجتماعی این آمار به شدت افزایش یافته، به طوری که تنها در سال گذشته میلادی ۹۳ نفر هنگام سلفی گرفتن جان خود را از دست دادهاند.
طبعا سلفی در هنگام فعالیتهای خطرناک مانند رافتینگ و چتربازی یا در بعضی موقعیتها مثلا در برابر قطار، عکاس را چند گام به مرگ نزدیکتر میکند.
نتایج مطالعه مورد بحث در آمریکا همچنین نشان میدهد که «خودسلفیکشی» در هشت موقعیت بیش از بقیه روی میدهد و در این میان، غرق شدن در آب تا کنون اصلیترین عامل مرگ قربانیان سلفی بوده، به طوری که در طول شش سال مورد مطالعه، ۷۰ مورد مرگ بر اثر غرق شدن در هنگام سلفی گرفتن ثبت شده است.
مرگ با وسایل نقلیه، سقوط هنگام ژست گرفتن در کنار دره و پرتگاه، آتش گرفتن، برقگرفتگی، تیراندازی اتفاقی با اسلحه و حمله حیوانات وحشی از دیگر عوامل اصلی مرگ عکاسان سلفی است.
بر اساس این آمار، یک چهارم قربانیان سلفی به طور تصادفی و بقیه بر اثر بیاحتیاطی یا رفتار مخاطرهآمیز مردهاند. بیشترین این قربانیان به ترتیب در هند، روسیه، آمریکا و پاکستان گزارش شدهاند. میانگین سنی آنها نیز ۲۳ سال بوده و ۸۱ درصد آنها مرد بودهاند.
کارشناسانی که این مطالعه را انجام دادهاند میگویند سلفی گرفتن به خودی خود خطرناک و کشنده نیست، ولی انتخاب زمان و مکان و رفتار نابجا و خطرناک باعث بروز حادثه در هنگام سلفی گرفتن میشود.
آنها به جز سفارش به احتیاط از سوی عکاسان سلفی، به مسئولان کشورها توصیه کردهاند که در اماکن خطرناک مانند پرتگاههای طبیعی و نقاط گردشگری پرخطر، مناطق «سلفی ممنوع» ایجاد کرده و با نصب تابلو و وسایل هشدار دهنده مردم را از این خطر آگاه کنند.